Suomen yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos on tulossa voimaan 1.9.2024. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on ollut aiemmin 24 prosenttia.
Verottaja on julkaissut verkkopalvelussaan lisäohjeistuksia verokannan muutokseen liittyen. Löydät verottajan ajantasaiset ohjeistukset verottajan sivuilta täältä. Flexiä käyttävien liikkuvaa asennus- ja huoltopalvelua tekevien yritysten näkökulmasta verottajan antama olennainen tarkennus on:
Verohallinnon mukaan arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko palvelu suoritettu tai tavara toimitettu asiakkaalle ennen vai jälkeen 1.9.2024. Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan silloin, kun myyty palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9.2024 jälkeen. Jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen yleisen verokannan korotusta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 prosenttia. Uusi arvonlisäverokanta pätee myös ennen 1.9. tehtyihin sopimuksiin tai tarjouksiin, jos palvelu suoritetaan tai asiakas saa tavaran vasta sen jälkeen.
Mitä muutos tarkoittaa Flexin osalta?
Flexin käyttäjille muutos tarkoittaa pientä jumppaa vuoden 2024 elo-syyskuun aikana ja vaihteessa. Toimimalla tämän artikkelin ohjeistuksen mukaisesti saat muutoksen tehtyä mahdollisimman sujuvasti, lue myös videon alla olevat ohjeet.
Katso tästä videosta miten ja missä saat muutettua ALV-prosentin 1.9.2024 lähtien.
Nyt heti
- Jos mahdollista, älä luo vielä maksuerälaskuja, jotka kuuluvat uudelle 25,5 %:n alville. Jos luot laskut etukäteen, joudut vaihtamaan veroprosentin manuaalisesti ennen laskun lähetystä.
- Valmistaudu tiedottamaan työntekijöitäsi kirjaamaan tunnit ja tarvikkeet elokuun aikana mahdollisimman reaaliaikaisesti.
- Kun lasket tarjouksia, huomioi, että arvonlisäveroprosentti voi muuttua. Seuraa verottajan ohjeita ja ajantasaista uutisointia.
Elokuun aikana - toimi näin
Laskuta!
Laskuta kaikki valmiiksi kuitatut työt elokuun aikana ennen kuin teet mitään asetusmuutoksia Flexiin.
Jos mahdollista, laskuta osittain myös kaikki tehdyt työt ja toimitetut tarvikkeet, vaikka tehtävä olisi vielä kesken. Tämä helpottaa loppulaskuttamista, kun laskulla ei ole useampaa yleistä ALV-kantaa.
Laskuttaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman reaaliaikaisesti elokuun aikana tai heti syyskuun ensimmäisinä päivinä, jotta pääset mahdollisimman vähällä ylimääräisellä työllä.
Kirjaa!
Kirjaa ja pyydä työntekijöitäsi kirjaamaan kaikki tehdyt työt ja asennetut tarvikkeet viimeistään 31.8.2024. Tarvikekirjauksille asetetaan ALV-prosentti sillä hetkellä, kun kirjaus luodaan, tunti- ja ajokirjauksille asetetaan ALV-prosentti laskutushetkellä. Pääset siis mahdollisimman vähällä ylimääräisellä työllä, kun kirjaukset on tehty elokuun aikana.
Syyskuun alussa
Kun olet kirjannut ja laskuttanut kaikki mahdolliset ennen 1.9.2024 toimitetut työt ja tarvikkeet, voit muokata Flexin asetuksissa oletusarvonlisäverokannan. Parasta olisi, jos voit tehdä tämän 1.9.2024 aamulla tai viimeistään maanantaina 2.9.2024.
- Mene Asetukset - Tuotteet ja laskutus - ALV-koodit -näkymään.
- Valitse vanha 24 %:n verokoodi ja muokkaa sitä. ÄLÄ luo uutta verokoodia.
- Muokkaa 24 prosentin tilalle 25,5 prosenttia.
- Muokkaa tarvittaessa myös nimeä, suosituksemme on, että oletusalv-kannan nimenä on "Yleinen ALV". Tallenna.
- Luo UUSI verokoodi, jolle annat nimeksi esimerkiksi "Vanha ALV 24%". Aseta tälle uudelle verokoodille prosentiksi 24. Tallenna.
Asetusmuutoksen jälkeen:
- Tarvikekirjaukset
- Muutoksen jälkeen uutena luotavat ja laskutettavat tarvikekirjaukset saavat automaattisesti uuden verokannan mukaisen 25,5 %:n ALV:n.
- Muutos ei muokkaa aikaisemmin luotujen laskuttamattomien tarvikekirjausten alv-prosenttia. Sinun on itse tarvittaessa muokattava prosentti oikeaksi ennen laskutusta.
- Muutos ei muokkaa aikaisemmin luotujen ja laskutettujen tarvikekirjausten alv-prosenttia.
- Tunti- ja ajokirjaukset
- Muutoksen jälkeen laskutettavat tunti- ja ajokirjaukset saavat automaattisesti oikean verokannan mukaisen veroprosentin kirjauksen päivämäärän perusteella.
UKK
Miten asetan työaika- tai ajokirjaukselle uuden veroprosentin?
Flexissä työaika- ja ajokirjauksella ei itsessään ole tietoa verokannasta, vaan kunkin kirjauksen laskutusvaiheessa järjestelmä selvittää millä alv-kannalla työaika- ja ajokirjaukset laskutetaan. Laskun esikatseluvaiheessa tarkastetaan työaika- ja ajokirjauksen päivämäärä ja asetetaan verokanta automaattisesti kirjauksen päivämäärän perusteella. Riittää siis, että työaika- ja ajokirjaus on kirjattu oikealle päivälle, niin Flex asettaa verokannan oikein, kunhan olet päivittänyt syyskuun alussa veroprosentin asetuksissa.
Ajojen osalta saatat joutua muokkaamaan tehtävätyypin asetuksissa ajojen yhdistelyn asetusta, jos haluat laskuttaa tehtävän, joka sisältää sekä uuden että vanhan verokannan mukaisia ajoja. Jos ajokirjauksia yhdistellään yhdeksi laskuriviksi tai ajoneuvoittain, niin laskulle tulee vain yksi laskurivien alv-prosentti on ensimmäisen ajon päivämäärän mukainen. Voit kuitenkin ryhmitellä laskutettavat ajomatkat päivämäärän perustella, jolloin laskulle tulee yksi laskurivi per päivämäärä ja alv-prosentit käsitellään kunkin päivämäärän mukaan.
Miten asetan tarvikekirjaukselle uuden veroprosentin?
Flexissä jokaisella tarvikkeella on tarvikerekisterissä asetettu verokoodi. Kun tehtävälle luodaan tarvikekirjaus, niin sille asetetaan tarvikkeelle tarvikerekisterissä määritelty verokoodi. Voit muokata tehtävän tarvikekirjauksia ja asettaa tarvittaessa tarvikekirjaukselle poikkeavan verokoodin.
Siirtymää helpottaaksemme olemme tehneet Flexiin Tehtävän Tuotteet-näkymään toiminnon, jolla voit asettaa usealle tarvikeriville samanaikaisesti haluamasi verokoodin.
Haluan itse määrittää, että mikä veroprosentti laskun milläkin rivillä on. Miten toimin?
Verokoodin prosentin muutoksen jälkeen Flex asettaa veroprosentit automaattisesti oikein ja tarvittaessa voit muokata veroprosenttia itse ennen laskutusta (tarvikkeiden osalta). Voit muokata myös laskuvedoksen rivejä, jos jostain syystä huomaat vasta laskuvedokselta, että veroprosentti on eri kuin mitä sen pitäisi olla.
Tarvitseeko minun tehdä jotain, jotta myyntilaskulla lähtee taloushallinnon järjestelmään oikea arvonlisäveroprosentti? Entä Flexiin saapuvat ostolaskut?
Me Flexillä huolehdimme taloushallinnon kumppaneidemme kanssa siitä, että myynti- ja ostolaskulaskuintegraatiot ovat kunnossa. Flexissä myyntilaskuriville kirjattu uusi alv 25,5 % siirtyy integraatiolla taloushallinnon järjestelmään ja taloushallinnon järjestelmästä ostolaskulla tuleva uusi alv tulee sujuvasti Flexiin.
Haluaisin laskuttaa reaaliajassa elokuussa, mutta toimittajan ostolasku tulee vasta syyskuun alussa. Miten toimin?
Varmista, että kyseisen tehtävän työaikakirjaukset kohdistuvat oikeille päiville elokuulle tai aikaisemmalle ajalle. Kun toimittajan ostolasku saapuu Flexiin, kohdista ostorivit tehtävälle. Muokkaa kutakin tarvikekirjausta ja aseta tarvikekirjauksille haluamasi alv-prosentti. Esikatsele lasku ja tarkasta, että veroprosentit on kuten haluat.
Olen jo muuttanut Flexin asetuksissa alv-prosentin, mutta huomasin, että kirjauksia oli jäänyt tekemättä ja minun pitää vielä laskuttaa elokuussa tehtyjä töitä 24 prosentin verokannalla. Miten toimin?
Flexissä työaika- ja ajokirjauksella ei itsessään ole tietoa verokannasta, vaan kunkin kirjauksen laskutusvaiheessa työaika- ja ajokirjaukset saavat sen tuotteen verokannan, jonka perusteella kirjaus laskutetaan. Olemme tehneet Flexiin muutoksen, jossa laskun esikatseluvaiheessa tarkastetaan työaika- ja ajokirjauksen päivämäärä ja asetetaan verokanta automaattisesti kirjauksen päivämäärän perusteella. Riittää siis, että työaika- ja ajokirjaus on kirjattu oikealle päivälle, niin Flex asettaa verokannan oikein, kunhan olet päivittänyt syyskuun alussa veroprosentin asetuksissa.
Olen laskuttanut elokuussa, mutta asiakas reklamoi ja minun pitää tehdä hyvityslasku. Miten toimin?
- Luo hyvityslasku normaalin prosessin mukaisesti.
- Muokkaa tehtävän tarvikekirjauksia tarpeen mukaisesti.
- Muokkauksen yhteydessä vaihda tarvikekirjauksille "Vanha ALV 24%"-verokanta (katso aiemman kysymyksen vastaus verokannan luontiin).
- Tunti- ja ajokirjausten osalta muokkaa kirjausten tietoja tarpeen mukaisesti. Kun olet luomassa laskua, Flex tarkastelee työ- ja ajokirjauksen päivämäärää ja asettaa automaattisesti arvonlisäveroprosentin sen perusteella, onko työ suoritus tehty ennen vai jälkeen 1.9.2024.
Käytössämme on Flexin tarjouslaskenta. Olen luonut tarjouksen kesällä 24 % alvilla ja asiakas tilaa tarjouksen mukaisen työn syyskuussa. Miten toimin?
Työ tulee laskuttaa toimitusajankohdan voimassa olevan yleisen arvonlisäverokannan mukaan. Tutustu tarvittaessa tarkemmin verottajan ohjeistuksiin. Kun luot tarjouksen kautta tehtävän, tehtävälle lisätään tarvikekirjaukset täsmälleen sellaisena, kuin ne ovat olleet tarjouksella. Laskentariveille asetettua veroprosenttia EI siis päivitetä. Luo tehtävä normaalisti, mene tehtävän Tarvikkeet-välilehdelle ja muokkaa jokaista tarvikeriviä ja aseta riveille oikea alv-prosentti.
Yrityksemme ei huolla tai asenna mitään, vaan toimitamme asiakkaalle tavaraa. Miten toimin?
Jos yrityksesi toimittaa tavaraa loppuasiakkaille ilman palvelua, verottaja ohjeistaa, että tavaran toimitushetki ratkaisee verokannan. Flex-asiakkaamme ovat pääsääntöisesti palvelua tuottavia yrityksiä, mutta jos yrityksenne myös toimittaa tavaraa, niin olethan hyvissä ajoin yhteydessä tukeemme ja ratkaistaan yhdessä, miten toimitte verokannan muuttuessa.
Mietityttääkö vielä jokin ALV-muutokseen liittyen Flexin käytössä? Lähetä meille kysymys, niin ratkaistaan asia yhdessä! tuki@hillava.com.