Asiakaskohtaiset hinnastot ja oletushinnasto

Muokattu Thu, 23 Mar 2023 klo 09:57 AM

Voit luoda oletushinnaston ja asiakaskohtaisia hinnastoja, jotta voit laskuttaa esimerkiksi tuntityöt aina automaattisesti joko yrityksesi tuntityön oletushinnalla tai juuri tietyn asiakkaan kanssa sovitulla hinnalla tai esimerkiksi halutulla alennusprosentilla.

Toisaalta erityisesti LVIS-alan yrityksissä hinnoittelu saattaa perustua eri toimittajien OVH-hintoihin ja yksi tapa hinnoitella on asettaa hinta perustuen toimittajien priorisointiin tai kalleimpaan tai halvimpaan toimittajaan.

Tukemme auttaa mielellään hinnastojen luonnissa, olethan tarvittaessa yhteydessä tuki@hillava.com. 

Hinnaston luonti

 1. Mene näkymään Tuotteet - Hinnastot.
 2. Valitse vasemmasta alareunasta "Luo". 
 3. Vaihtoehtoisesti voit myös kopioida olemassa olevan hinnaston valitsemalla haluamasi hinnaston oranssiksi ja painamalla sivun alareunasta "Kopioi".
 4. Anna hinnastolle nimi.
  • Jos kyseessä on oletushinnasto, nimi voi olla esimerkiksi "Oletushinnasto" 
  • Jos kyseessä on asiakaskohtainen hinnasto, nimi voi olla esimerkiksi asiakkaan nimi, tai jos sama hinnasto on käytössä useilla asiakkailla, nimi voi olla esimerkiksi "10% alennus" tms.
  • Jos kyseessä on oletushinnasto, valitset luonti-ikkunassa "Aseta oletushinnastoksi".
 5. Katso alempaa tarkempi ohje hinnoittelusääntöjen lisäämisestä.
 6. Aseta hinnaston voimassaoloaika. Jos hinnasto on voimassa toistaiseksi, voimassaoloaikaa ei tarvitse asettaa.

Asiakaskohtainen hinnasto pätee niiden tuotteiden, tuoteryhmien tai tuotekategorioiden osalta, jotka olet lisännyt asiakaskohtaiseen hinnastoon. Muiden tuotteiden, tuoteryhmien tai tuotekategorioiden osalta käytetään oletushinnastoa. 

 

/helpdesk/attachments/101067139766

Jos teet uuden oletushinnaston, eli asetat hinnastolle asetuksen "Aseta oletushinnastoksi"-täpän, tulee tämä hinnasto käyttöön kaikille niille asiakkaille, joille ei ole erikseen määritettyä hinnastoa asiakaskortilla. 

Tuotteen hinnan haku: Ensisijaisesti tuotteen hinta tarkistetaan asiakaskortilla määritetyn hinnaston tiedoista - jos tuotetta ei ole siinä hinnastossa, tarkistetaan sen jälkeen hinnasto, jossa on "oletushinnasto"- täppä. Mikäli tuote ei ole sielläkään määritelty, katsotaan tuotteen myyntihintaan, jonka jälkeen vasta ostohintaa.

 

Hinnoittelusäännöt- Tarkempi ohjeistus

Hinnoitteluperusteena: Kate, alennus tai tarkka hinta 

Hinnastoon voidaan lisätä niin monta hinnoitteluperustetta kuin halutaan. Kuinka voit määrittää mistä tuotteesta halutaan antaa poikkeava hinta? Valitsintyypillä: 

 • Tuote - hinnoittelusääntö koskee tiettyä valitsemaasi tuotetta (prioriteetti 1)
  • Käytä esimerkiksi asiakaskohtaisen tuntihinnan määrittelyyn
 • Tuoteryhmä - hinnoittelusääntö koskee tiettyä valitsemaasi tuoteryhmää (prioriteetti 2)
 • Tuotekategoria - hinnoittelusääntö koskee tiettyä valitsemaasi tuotekategoriaa (prioriteetti 3)
 • Kaikki - hinnoittelusääntö koskee kaikkia tuotteita (prioriteetti 4)
  • Käytä esimerkiksi, jos olet sopinut asiakkaasi kanssa kaikelle kiinteän alennus- tai kateprosentin 

Hinnoittelusäännöt priorisoidaan tarkemmasta säännöstä epätarkempaa, eli esimerkiksi kuvan kaltainen säännöstö antaa tuntityölle hinnan 72 €/h ja kaikelle muulle asetetaan hinta perustuen haluttuun kateprosenttiin 20%.

/helpdesk/attachments/101067139767

Jos haluat myös säilyttää yhden tuoteryhmän osalta alkuperäiset hinnat, ja esimerkiksi antaa alennuksen muille, määritä ko. tuoteryhmä hinnastoon ilman alennusta tai verotonta yksikköhintaa. Tällöin tuoteryhmän alaiset tuotteet saavat alkuperäisen hinnan ja muille tulee hinnaston mukainen hinta.

 

/helpdesk/attachments/101067139766

Huom! Et voi asettaa samanaikaisesti samalle tuotteelle sekä katepohjaista sääntöä että verotonta yksikköhintaa säännöksi, eli sinun tulee valita, hinnoitteletko katteelle vai hinnalla suoraan!

 

Hinnoitteluperusteena: Ostonimikkeiden OVH (erityisesti LVIS-alan toimijat)

Hinnoitteluperusteena voidaan käyttää myös eri toimittajien OVH-hintaa.

 

/helpdesk/attachments/101067139766

Huom! Jos haluat käyttää ostonimikkeiden OVH-hintaa, niin et voi samassa hinnastossa hinnoitella kateperusteisesti, vaan silloin käytössä tulee olla ostonimikkeisiin perustuva hinnoittelu, jotta hinnoittelulogiikka toimii oikein.

 

Jos haluat hinnoitella ostonimikkeiden OVH-hinnan perusteella valitse hinnaston luonnissa peruste, jolla valitaan tuotteelle myyntihinta toimittajien OVH-ostohintoihin perustuen. Peruste voi olla korkein hinta, edullisin hinta tai toimittajan prioriteetti.

/helpdesk/attachments/101067139768

OVH-hintoihin voidaan hallita eri alennusmahdollisuuksia hinnastoilla. Katso edeltävä hinnoitteluperuste-osio jos haluat alennuksen huomioida OVH-hintoihin. 

Asiakaskohtaisen hinnaston käyttöönotto asiakkaalle

Kun olet luonut asiakaskohtaisen hinnaston, ota hinnasto käyttöön haluamallesi asiakkaalle tai asiakkaille.

 1. Mene näkymään Asiakkaat ja valitse haluamasi asiakas.
 2. Muokkaa asiakkaan tietoja.
 3. Mene muokkaus-ikkunassa välilehdelle Laskutustiedot.
 4. Valitse kohdasta Tuotehinnasto haluamasi hinnasto.
 5. Tallenna.


/helpdesk/attachments/101067139766
Huom! Jos asiakkaan tehtävälle on jo valittu tuotteita, ei tuotteiden hinta päivity automaattisesti, kun asiakkaalle lisätään tai muokataan uusi hinnasto. Myöskään olemassa olevan hinnaston sisäiset muutokset eivät päivity automaattisesti jo tehtävälle nostettuihin tuotteisiin/ hintoihin. Jotta päivitetty hinta saadaan haettua, pitää tuote poistaa ja lisätä tehtävälle uudelleen.